ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ

Τα χειρότερα έρχονται και για να σταθούμε όρθιοι στην καταιγίδα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και δυνατοί.

Διακήρυξη της Αγωνιστικής Συνεργασίας Φωτογράφων
για τις εκλογές της ΕΚΦΑ
Η κατάσταση σήμερα στον κλάδο μας

Με τη συρρίκνωση της αγοράς του Τύπου που απασχολούσε σημαντικό μέρος φωτογράφων κύρια στη διαφήμιση και το φωτορεπορτάζ, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια στροφή προς την αγορά του γάμου και γενικά των μυστηρίων που, αν και μειούμενη παραμένει το πιο δυναμικό κομμάτι της δουλειάς μας. Καλούμαστε συνεπώς να επιβιώσουμε όλο και περισσότεροι από μία πίτα που διαρκώς μικραίνει.
Την ίδια στιγμή ενδυναμώνονται επιχειρήσεις που, αξιοποιώντας την ανεργία, την αναδουλειά και τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης καταφέρνουν να συγκεντρώνουν στα χέρια τους όλο και μεγαλύτερο μέρος της αγοράς των μυστηρίων.
Εξαπλώνεται η εξάρτηση συναδέλφων από τους wedding planners, οι οποίοι ελέγχουν το “φιλέτο” της αγοράς επιβάλλοντας τους όρους τους.
Ειδικά στα τουριστικά μέρη που ελκύουν ζευγάρια από όλο τον κόσμο, αποτελούν τμήματα μεγάλων ομίλων του τουρισμού.
Στα πλαίσια του ασφυκτικού ελέγχου αυτής της αγοράς εκτιμάμε οτι οι λίγοι φωτογράφοι που καταφέρνουν έως σήμερα να επιβιώσουν δουλεύοντας μόνοι τους, στην πορεία θα φύγουν από την αγορά ή θα αναγκαστούν να δουλέψουν κάτω από τον έλεγχο τέτοιων επιχειρήσεων με τις ανάλογες χαμηλότερες απολαβές.
Ταυτόχρονα ανθεί η εισαγωγή φθηνών φωτογράφων από το εξωτερικό οι οποίοι στην πλειοψηφία τους συχνά εργάζονται κάτω από εξοντωτικές συνθήκες, είτε ερχόμενοι συνοδεύοντας ακόμη και δεκάδες, ο καθένας, ξένα ζευγάρια ή ζώντας στη χώρα μας στοιβαγμένοι στα καμαράκια που τους “παρέχουν” οι εργοδότες τους.
Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα καταρρέουν τα επιχειρήματα περί εξωστρέφειας που θα μας έφερνε νέες δουλειές. Για άλλη μια φορά κερδισμένοι είναι οι μεγάλοι όμιλοι, του τουρισμού στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Για την επιμόρφωση των φωτογράφων

Θέση μας είναι τόσο η εκπαίδευση όσο και η συνεχής επιμόρφωση των επαγγελματιών πρέπει να αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κράτους, παρέχοντας τα μέσα υλικοτεχνικής υποδομής και ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου να παρέχει υψηλού επιπέδου σπουδές.
Το ίδιο ισχύει και για το δικό μας κλάδο προκειμένου να έχουμε φωτογράφους με βαθειά γνώση του αντικειμένου τους.
Η ΑΣΦ από την πρώτη στιγμή κι αντίθετα με τη δράση της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών μας οργάνων, αντιτάχθηκε στη μετατροπή των συνδικαλιστικών μας ενώσεων σε επιχειρήσεις οργάνωσης σεμιναρίων. Η πραγματικότητα μας έχει επιβεβαιώσει κατ' επανάληψη.
Στις σημερινές συνθήκες προβάλλεται από ορισμένους η συμμετοχή σε σεμινάρια φωτογράφισης γάμου ως μέσο για το ξεπέρασμα της κρίσης.
Να πούμε οτι η βιομηχανία τέτοιων ολιγόωρων ακριβοπληρωμένων σεμιναρίων έρχεται από το εξωτερικό και έχει ανθίσει κατά την περίοδο της κρίσης. Συχνά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των συνδικαλιστικών ενώσεων στα πλαίσια του κοινωνικού εταιρισμού και πώς αντιλαμβάνονται την ύπαρξη των συνδικαλιστικών ενώσεων.
Η προσπάθεια τμημάτων του κλάδου προκειμένου να μετεξελίξουν τις ενώσεις σε επιχειρήσεις οργάνωσης σεμιναρίων ή τμήματα των ήδη υπαρχόντων επιχειρήσεων δεν είναι αθώα, εκτός από οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετούνται με αυτό τον τρόπο, κρύβει πίσω της μια σαφή προσπάθεια να κατευθύνει τη δράση σε ανώδυνα για το σύστημα μονοπάτια. Ότι δε διέλυσε ο κυβερνητικός συνδικαλισμός γίνεται προσπάθεια να το καταφέρουν με τέτοιες μεθόδους.
Με λίγα λόγια η ανάγκη επιμόρφωσης, η έλλειψη κρατικών υποδομών και η πίεση της αναδουλειάς δημιουργεί το έδαφος για να ανθίζουν οι αυταπάτες ότι με αυτό τον τρόπο κάτι μπορεί να βελτιωθεί. Στην πραγματικότητα, ακόμη κι αν γίνονταν με τον ιδανικότερο τρόπο, σε καμία περίπτωση δε μεγαλώνουν τη συνολική πίτα, αφορούν κύρια στο μεταξύ μας ανταγωνισμό και ποιος θα εξασφαλίσει ένα κομμάτι σε μία αγορά που διαρκώς μικραίνει αλλά και συγκεντρώνεται σε λιγότερα χέρια.

Άλλα κλαδικά ζητήματα.

Οι εξελίξεις σε ότι αφορά τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών επιβεβαιώνουν ως βασική επιλογή τόσο της ΕΕ όσο και των ελληνικών κυβερνήσεων, την με κάθε τρόπο ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων στον τομέα του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας, σε βάρος εκείνων που τα παράγουν όσο και του τελικού χρήστη.

Η εκκρεμότητα σε ότι αφορά τις φωτογραφίες ταυτοτήτων απαιτεί από τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Πρόκειται για ένα τομέα που εξασφαλίζει σίγουρα κέρδη για τις επιχειρήσεις που εποφθαλμιούν να τον πάρουν στα χέρια τους κι αυτό από μόνο του είναι λόγος ανησυχίας.

Η νέα νομοθεσία σε ότι αφορά τα drones, εκτός του ότι έρχεται να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον ανυπαρξίας ελεγκτικών μηχανισμών και υποδομών, αναγκάζει στην πράξη τους επαγγελματίες να κινηθούν σε ένα καθεστώς ημιπαρανομίας. Παρακολουθούμε πώς εξελίσσεται το θέμα και θα επανέλθουμε αν χρειαστεί. Η αναγκαία ρύθμιση του καθεστώτος χρήσης για άλλη μια φορά έχει αποτελέσει ευκαιρία για ακόμη ένα εισπρακτικό μέτρο από τη μεριά του κράτους σε βάρος μας.

Σε σχέση με τη φωτογράφιση των πτυχιούχων στις πανεπιστημιακές σχολές, ενώ σε ορισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχει διευθετηθεί το ζήτημα και έχουν μπει κάποιοι κανόνες, σε άλλες σχολές είναι διαβλητός ο τρόπος συμμετοχής, αφήνοντας απ' έξω ένα κομμάτι των επαγγελματιών. Η εξέλιξη που έρχεται μέσω των πλειοδοτικών διαγωνισμών που θέλουν να θεσπίσουν στα πλαίσια του πανεπιστημίου-επιχείρηση, θα έχει σαν αποτέλεσμα να περάσει και αυτό το κομμάτι τις πίττας στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Εχθρός μας το “διαίρει και βασίλευε”

Στην περίοδο βαθιάς κρίσης που ζούμε επανεμφανίζονται με μεγαλύτερη ένταση φωνές που ρίχνουν την ευθύνη για όλα τα δεινά των επαγγελματιών σε άλλα τμήματα του λαού.
Θέλει προσοχή και επαγρύπνηση ειδικά όταν μια τέτοια προπαγάνδα φτάνει σήμερα να εκπορεύεται από την ίδια την ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΒΕ.
Παλιότερα παρουσιάζονταν ως υπεύθυνοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, σήμερα οι συνάδελφοί μας που, μην αντέχοντας την κρίση, αναγκάζονται να δουλεύουν δίχως βιβλία προκειμένου να ζήσουν τα σπιτικά τους.
Αύριο στην ίδια θέση θα βρεθεί η πλειοψηφία από όσους έως σήμερα καταφέραμε να επιβιώσουμε.
Τέτοιες θέσεις είναι βούτυρο στο ψωμί των κυβερνώντων αφού διασπούν, αποπροσανατολίζουν από το πραγματικό πρόβλημα και τον αληθινό εχθρό, το μεγάλο κεφάλαιο και τα συμφέροντά του. Δεν είναι τυχαίο οτι το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιείται σε όλους σχεδόν τους κλάδους των επαγγελματιών.
Ως Αγωνιστική Συνεργασία καλούμε σε απομόνωση τέτοιων αντιλήψεων που με πρόσχημα την εφαρμογή της νομιμότητας τελικά μας καλούν να υποταχθούμε σε μια νομιμότητα που βολεύει μόνο τα μονοπώλια. Αυτά είναι που έχουν στη διάθεσή τους τη νομιμότητα της τσάμπα εργασίας, της ελάφρυνσης των εισφορών, των χαρισμένων φόρων, των ευρωπαϊκών προγραμμάτων όσο και κάθε είδους ενισχύσεων από το δικό μας ιδρώτα.

Η Αγωνιστική Συνεργασία σας καλεί σε συμπόρευση

Για ένα ακόμη χρόνο η κατάσταση στον κλάδο μας όπως και συνολικά στο χώρο των μικρών επιχειρήσεων, γίνεται όλο και πιο δύσκολη για την επιβίωσή μας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει το δρόμο των προηγούμενων, ψήφισε το τρίτο μνημόνιο και ετοιμάζει να φέρει νέα μέτρα 3,6 δις ευρώ που θα κληθούμε να πληρώσουμε εμείς. Την ίδια στιγμή μιλάει για αντίμετρα προσφέροντας στους βιομήχανους ελαφρύνσεις όπως αυτή του φθηνότερου ρεύματος.
Η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 26%, η προκαταβολή φόρου στο 100%, τα νοσοκομεία επιχειρήσεις, η πληρωμή νοσηλείων, η κατασχέσεις ακόμη και για χρέη μικρότερα των 5000 ευρώ για εμάς, συνδυάζονται με την παράλληλη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων αναδείχνοντας την ταξικότητα των μέτρων που παίρνονται με πρόσχημα την κρίση και ποιους τελικά ευνοούν.
Το πρόβλημα της αναδουλειάς, οι υπέρογκοι φόροι, τα φροντιστήρια και το κόστος σπουδών των παιδιών μας, το υψηλό κόστος ζωής συνολικά, η σύνταξη στα 67, η διαρκής χειροτέρευση των όρων διαβίωσης μας απασχολούν όσο και όλα τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Λύση δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την κοινή πάλη μας.
Η εξέλιξη της κρίσης στη χώρα μας όσο και διεθνώς επιβεβαιώνει αυτά που λέγαμε τα προηγούμενα χρόνια. Είτε με κρίση είτε χωρίς, θα συνεχίζουν οι πολιτικές ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, το διαρκές φόρτωμα των βαρών στο λαό.
Σε αυτή τη συμμαχία είναι και η δική μας θέση σαν επαγγελματίες φωτογράφοι.

Οι λύσεις στα προβλήματά μας είναι πολιτικές γιατί πολιτικές είναι και οι αιτίες.
Οι κυβερνήσεις μας θέλουν διασπασμένους, ο καθένας να κοιτάει την πάρτη του για να μπορούν να περνάνε νέα μέτρα σε βάρος μας χωρίς να βρίσκουν αντίσταση.
Χρειαζόμαστε ενώσεις που θα παλεύουν για κάθε μικρό και μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου χωρίς να υποτιμούν το βασικό πρόβλημα που είναι οι πολιτικές ισχυροποίησης των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος μας.

Χρειάζεται να ενισχυθεί το εργατικό λαϊκό κίνημα. Οι επαγγελματικές ενώσεις, τα εργατικά συνδικάτα είναι το σημαντικότερο όπλο στα χέρια μας. Οι ενώσεις μας να αποκτήσουν διεκδικητικό χαρακτήρα, για τα κλαδικά μας προβλήματα όσο και για τα γενικότερα.
Είναι ανάγκη ο συντονισμός της ΕΚΦΑ με την ΠΑΣΕΒΕ στα πλαίσια της κοινωνικής συμμαχίας που απαιτεί η εποχή.
Μόνο η ΑΣΦ μιλάει και αγωνίζεται σε αυτή την προοπτική, να γιατί σήμερα χρειάζεται η ακόμη μεγαλύτερη ενδυνάμωσή της.

Η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ καλλιέργησε αυταπάτες τα προηγούμενα χρόνια οτι με μία άλλη κυβέρνηση τα πράγματα θα άλλαζαν.
Από κοντά και η πλειοψηφία σε ΕΚΦΑ και ΠΟΦ. Με θέρμη στήριξε και δικαιολόγησε την παράδοση των αποθεματικών ταμείων και οργανισμών τοπικής διοίκησης στην εξυπηρέτηση των δανειστών. Συσκοτίζει τις αιτίες που προκαλούν τα προβλήματά μας.
Διεκδικούμε
  • Να παραμείνει η λήψη των φωτογραφιών για όλα τα δημόσια πιστοποιητικά στα μαγαζιά μας. Να μην οδηγηθούν κάποιες χιλιάδες οικογένειες στην εξαθλίωση προκειμένου να ενισχυθούν τα κέρδη των μονοπωλίων.

  • Κατάργηση των νόμων για τα πνευματικά δικαιώματα. Εξασφάλιση του εισοδήματος του δημιουργού κι όχι των μεγαλοεπιχειρηματιών.

  • Επαναφορά του αφορολόγητου. 20.000 € αφορολόγητο όριο και επιπλέον 5.000 € για κάθε παιδί.

  • Κατάργηση της φορολογίας 26% για τις ατομικές επιχειρήσεις

  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για εισοδήματα μέχρι 20.000 €.

  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των προηγούμενων χρόνων και αναπλήρωση των απωλειών.

Αγωνιστική Συνεργασία Φωτογράφων
Αθήνα 3/2017