ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ

Τα χειρότερα έρχονται και για να σταθούμε όρθιοι στην καταιγίδα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και δυνατοί.

Οι εκλογές φέτος στο σωματείο μας πραγματοποιούνται κάτω από τις δυσκολότερες συνθήκες που έχουν υπάρξει στη μεταπολεμική περίοδο για όλους τους αυτοαπασχολούμενους αλλά και για τον κλάδο μας.

Βλέπουμε καθημερινά σαν επαγγελματίες:
  • Το τζίρο μας να συρρικνώνεται τη δουλειά να πέφτει κατακόρυφα, το μεροκάματο να μην βγαίνει. Τις δυσκολίες της καθημερινής επιβίωσης να αυξάνονται.
  • Η ασάφεια της κυβέρνησης όσον αφορά την «κάρτα του πολίτη» και η αναξιοπιστία που σε όλη τη θητεία της έχει επιδείξει, μας δημιουργεί επιπλέον ανασφάλεια για την διατήρηση του μεροκάματού μας.
  • Τα χρέη σε προμηθευτές, τράπεζες, εφορία, ΟΑΕΕ, διογκώνονται και γίνονται θηλιά στο λαιμό μας.
  • Χιλιάδες μικρομάγαζα έχουν ήδη κατεβάσει ρολά, πολλοί από μάς κινδυνεύουν με χρεοκοπία το επόμενο διάστημα.

Την τελευταία 15ετία με τα μέτρα που πάρθηκαν (ασφαλιστικό, περαιώσεις κλπ) από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεχτήκαμε σαν μικρομεσαίοι μια ολομέτωπη επίθεση.

Τα μέτρα που αφορούν εμάς έχουν σαν στόχο την εξόντωσή μας

  • Είναι σε όλους μας γνωστά και συνοψίζονται σε φοροεπιδρομές, ληστρικά επιτόκια δανεισμού και κατασχέσεις, απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας, περαιώσεις, και υπέρογκες αυξήσεις στις ασφαλιστικές μας εισφορές, με ταυτόχρονη χρεοκοπία του ΟΑΕΕ.
  • Είναι σε όλους μας γνωστή και η σιωπή των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλισμού απέναντι στην κυβέρνηση που μας αποκαλεί κλέφτες και μας στέλνει περαιώσεις, που θριαμβολογεί για μειώσεις κατά 50% στην συνταγογράφηση χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία.
  • Είναι σε όλους μας γνωστή η στάση που κρατούν οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές της ΓΕΣΕΒΕ όταν χειροκροτούν τα μέτρα υπέρ των τραπεζών και των μεγαλοεπιχειρηματιών όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, προνόμια και παροχές, επιδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ τις οποίες βλέπει στο δικό μας χώρο και ο ΣΕΚΑΦ και μας «απλώνει υποκριτικά το χέρι στην κρίση» για να γεμίσουν άλλη μια φορά τις τσέπες τους σε βάρος μας.
  • Είναι σε όλους μας γνωστό το αίτημα των πολυκαταστημάτων για κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Είναι σε όλους μας γνωστό σε ποιους ταιριάζει γάντι η περαίωση ώστε να κρύψουν τις βρομιές τους.




Ας δούμε όμως και τον κλάδο μας.

  • Μέσα στο έτος 2009, 234 φωτογραφεία έκλεισαν και άνοιξαν μόνο 34 που σημαίνει σε ποσοστά μείωση περίπου κατά 25%.( στοιχεία του Β.Ε.Α) το ίδιο και χειρότερο ήταν το 2010
  • Άγριος ανταγωνισμός, χαμηλότερες τιμές σε βάρος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών
  • Υποβάθμιση του κατ' επάγγελμα φωτογράφου από τις ανερχόμενες Εταιρείες Οργάνωσης Γάμων και Εκδηλώσεων.
  • Ανεξέλεγκτος παραεπαγγελματισμός απόρροια και της οικονομικής εξαθλίωσης.
  • Απαξίωση της εργασίας από την απλήρωτη προσφορά των πρωτογενών αρχείων (φιλμ ή ψηφιακά)
  • Κατακόρυφη μείωση στη ζήτηση κάλυψης μυστηρίων και εκτυπώσεων


Οι τραγικές αυτές συνθήκες απαιτούν ένα συνδικαλιστικό φορέα μαζικό αγωνιστικό και διεκδικητικό που θα μπει μπροστά στον αγώνα, για την λύση των προβλημάτων.




  • Τομεακές συσκέψεις

Η ηγεσία της ΕΚΦΑ τα τελευταία δύο χρόνια έδειξε ότι θέλει τo σωματείο απομαζικοποιημένo και ανίσχυρο, σωματείο που δεν προβάλλει αιτήματα.

Έτσι δεν προωθήθηκαν οι τομεακές συσκέψεις που είχαμε προτείνει και έντεχνα αποσιωπήθηκαν.
Η μία που πραγματοποιήθηκε μετά από έντονη δική μας πίεση. αφορούσε τον τομέα της Αθήνας, ήταν επιτυχημένη και κατηγορήθηκε από τον πρόεδρο της ΕΚΦΑ αλλά και μέλη του ΔΣ ως κομματικοποιημένη. Είναι και αυτό στη λογική του να μείνει ο συνάδελφος στην άκρη, θεατής των προβλημάτων που τον ταλανίζουν καθημερινά. Θέλει τον συνάδελφο άβουλο όργανο δίχως ενημέρωση και μακριά από την πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του.

Αντί για τομεακές προτάθηκε από τον πρόεδρο, άλλα και τον γ. γραμματέα να καλέσουμε, με έξοδα του σωματείου, φωτογράφο από την Αργεντινή για να μας πει πως ξεπέρασαν εκεί οι «φωτογράφοι» την καπιταλιστική κρίση.
Με ασπιρίνες, συνάδελφοι ,δεν λύνονται τα χρόνια προβλήματα, τα εκρηκτικά αδιέξοδα που γιγαντώθηκαν με την κρίση και την πολιτική της κυβέρνησης και Ε.Ε. Ίσα-ίσα στοχεύει στην απόκρυψη τους.



  • Επιμόρφωση των συναδέλφων

Η ΠΟΦ εκμεταλλευόμενη την τεράστια ανάγκη επιμόρφωσης που έχει ο κλάδος μας, εφαρμόζουν πολιτικές που στρέφουν τον κλάδο μας προς την ιδιωτική εκπαίδευση των ΚΕΚ της αρπαχτής και των επιδοτήσεων.

Η δική μας θέση ήταν από την αρχή σαφής και συγκεκριμένη:
Κατάρτιση επιστημονικών προγραμμάτων επιμόρφωσης στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα και ένταξη σε αυτά όλων των συναδέλφων, δωρεάν και χωρίς προϋποθέσεις και απαγόρευση κάθε εκπαιδευτικής δραστηριότητας των συνδικαλιστικών φορέων, για αποφυγή δημιουργίας πελατειακών σχέσεων.





  • Για το πολυσυζητημένο θέμα της πιστοποίησης.

Σαν επαγγελματίες φωτογράφοι έχουμε ξοδέψει απίστευτα ποσά σε εξοπλισμό και τεχνογνωσία τόσα χρόνια.

Οι πολυεθνικές του κλάδου μας αφού μας πούλησαν τη νέα τεχνολογία πανάκριβα, αφού μας πούλησαν τις αναβαθμίσεις της, αφαίρεσαν από τις επιχειρήσεις μας πλήρως το εμπορικό κομμάτι και προώθησαν μέρος των εκτυπώσεων μας στα πολυκαταστήματα κάθε είδους.

Τώρα με τη στήριξη μερίδας των συνδικαλιστών μας και σε συνεργασία με τα ιδιωτικά πλέον πανεπιστήμια, έρχονται να μας πουλήσουν χαρτιά Α4 προς 250€ έκαστο που θα λένε ότι είμαστε φωτογράφοι συγκεκριμένης δεξιότητας και για χρονική διάρκεια 3 ετών.

Μπορείτε να φανταστείτε τους πελάτες μας να ζητάνε την πιστοποίηση πριν από κάθε βάπτιση ή γάμο;
Η πιστοποίηση που προτείνουν το μόνο αποτέλεσμα που φέρνει είναι η κάρτα εξόδου προς το ταμείο ανεργίας, και δεν έχει καμιά σχέση με ένα πτυχίο που θα προκύπτει από μια εκπαιδευτική διαδικασία όπως την προτείναμε παραπάνω. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού. Στόχος είναι η συγκέντρωση της δουλείας στις μεγάλες εταιρίες.

Η μόνη πιστοποίηση στο σύστημα που ζούμε είναι η δουλειά μας η αξιοπιστία μας το κατάστημά μας και η σχέση μας με τους πελάτες.



  • Ο Παραεπαγγελματισμός

Είναι πραγματικότητα η ύπαρξη φωτογράφων οι οποίοι ενδεχομένως να παράγουν και καλύτερη ποιοτικά και αισθητικά δουλειά από πολλούς από εμάς όμως εργάζονται χωρίς ΑΦΜ, ασφάλιση, χωρίς ενοίκια, έξοδα λειτουργίας καταστήματος και χωρίς φόρους.

Είναι άσχημο ένας φωτογράφος που έχει στήσει μία επιχείρηση να παραγκωνίζεται από έναν μη νομότυπο παραεπαγγελματία ο οποίος και σαφώς θα είναι σε θέση να κάνει μια φθηνότερη προσφορά.

Ας μην κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάχτυλό μας.

Παραεπαγγελματίες πάντα υπήρχαν
Παραεπαγγελματίες χρησιμοποιούν πολλοί από εμάς.
Παραεπαγγελματίες χρησιμοποιούν τα κτήματα κι οι εταιρίες διοργάνωσης εκδηλώσεων
Παραεπαγγελματίες χρησιμοποιούν ακόμη και οι συνδικαλιστικοί μας φορείς. (ΓΕΣΕΒΕ)
Παραεπαγγελματίες χρησιμοποιεί μια μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη μερίδα συμπολιτών μας που βλέπουν το μεροκάματο και τα έσοδά τους να συρρικνώνονται καθημερινά.

Αν λοιπόν αναζητήσουμε τα αίτια της εξάπλωσης του φαινομένου θα δούμε:

Την εξαθλίωση των εργασιακών και ασφαλιστικών σχέσεων.
Την κατάργηση κάθε κανόνα στο όνομα της “ελεύθερης αγοράς”
Την άγρια εκμετάλλευση των φτωχών στρωμάτων και των μεταναστών.
Την μεγάλη οικονομική δυσχέρεια του κόσμου.


Η ΕΚΦΑ απέναντι στον παραεπαγγελματισμό μπορεί και πρέπει να προβάλει τον διαχρονικό ρόλο του επαγγελματία φωτογράφου.

Η ΕΚΦΑ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του αστυνομικού ή του εφοριακού ή του επιθεωρητή εργασίας.

Την καταπολέμηση του φαινομένου δεν μπορεί να επιφέρει καμία πιστοποίηση, κανένα πτυχίο ή δίπλωμα, ούτε κανένα αστυνομικό μέτρο παρά μόνο η ανατροπή της κατάστασης που ζούμε και οδηγεί όλους μας στην εξαθλίωση.
Μας φέρνουν σε αντιπαράθεση με συνανθρώπους και συμπολίτες μας, ενώ πρέπει να παλέψουμε από κοινού για δικαίωμα στη σταθερή δουλειά. Διαίρει και Βασίλευε.

Τα προβλήματα μας, στην πλειονότητα τους, είναι κοινά με αυτά των άλλων μικρών Ε.Β.Ε και πηγάζουν από την κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική που έχει σαν στόχο τη μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης σε όλο της το εύρος. Κοινή λοιπόν πρέπει να είναι και η αντιμετώπιση τους.
Στην κατεύθυνση αυτή δημιουργήθηκε η ΠΑΣΕΒΕ με την οποία θα πρέπει και εμείς σαν σωματείο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.



Οι θέσεις της Αγωνιστικής Συνεργασίας Φωτογράφων

Εμείς θέλοντας να διαχωρίσουμε πλήρως τη θέση μας και οι υπογραφές μας να εμφανίζονται μόνο εκεί που εμείς τις βάζουμε, αποφασίσαμε σε αυτές τις εκλογές να κατεβούμε σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο που στηρίζει και στηρίζεται από την ΠΑΣΕΒΕ.

Έτσι κι’ αλλιώς απέναντί σας ήμασταν πάντοτε καθαροί, δεν ρίξαμε ποτέ πυροτεχνήματα για να σας στρέψουμε στην απομόνωση και στην απογοήτευση.
Σας δείχναμε πάντοτε το δρόμο. Και αυτός ο δρόμος είναι ένας και μοναδικός. Ο δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης, και απαιτεί ένα συνδικαλιστικό φορέα μαζικό, για να ακούγονται και να ζυμώνονται όλες οι θέσεις και οι απόψεις στα πλαίσια της δημοκρατικής λειτουργίας, ώστε να παίρνονται αποφάσεις που θα αναδεικνύουν και θα προωθούν τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, και παράλληλα με τα κλαδικά μας προβλήματα προέχει ο αγώνας κατά των άγριων και καταστροφικών μέτρων.

Συντασσόμαστε με την ΠΑΣΕΒΕ και κατ’ επέκταση με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, τούς μαθητές και όλες τις λαϊκές δυνάμεις που διεκδικούν μια νέα κοινωνία που υποτάσσει την παραγωγή στις ανθρώπινες ανάγκες και όχι στο κέρδος.

Ο εργάτης ο μικροεπαγγελματίας, ο αυτοαπασχολούμενος, ο αγρότης και όλα τα λαϊκά στρώματα που σήμερα πλήττονται από την καπιταλιστική βαρβαρότητα στήριξαν και στηρίζουν ακόμα τις επιχειρήσεις μας, και κανένας άλλος.



Γι’ αυτό διεκδικούμε:


Για όλους τους ΕΒΕ:

  • Πάγωμα των χρεών προς το δημόσιο και τις τράπεζες. Αναστολή των κατασχέσεων όσο διαρκεί η οικονομική κρίση. Κατάργηση του ανατοκισμού.
  • Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας.
  • Επίδομα ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους που αναγκάζονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Ανανέωση τώρα όλων των βιβλιαρίων ανεξάρτητα από τα χρέη.
  • Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ στα 2/3 των εξόδων.
  • Μείωση κατά 10% των εισφορών και πάγωμα των χρεών προς το ταμείο όσο διαρκεί η κρίση.  Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων.
  • Κατώτερη σύνταξη στα 1.150 ευρώ.
  • Αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ οικογενειακό στα 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων και των ανέλεγκτων χρήσεων. Κατάργηση των δημοτικών τελών και φόρων.
  • Μείωση κατά 30% όλων των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Μείωση 50% των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατάργηση των διοδίων.
  • Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45% άμεσα.
  • Χρηματοδότηση άτοκη για τους μικρούς ΕΒΕ όσο διαρκεί η κρίση με την εγγύηση του δημοσίου.
  • Όχι στην λεγόμενη «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων» που παραδίδει ολόκληρους κλάδους της οικονομίας στο μεγάλο κεφάλαιο.

Για τους επαγγελματίες Φωτογράφους

  • Εντατικοποίηση των τομεακών συνελεύσεων και τις δικτύωσης των φωτογράφων για ένα σωματείο μαζικό ισχυρό που θα προβάλλει και θα διεκδικεί λύσεις στα προβλήματα μας.
  • Επιμόρφωση όλων των συναδέλφων, στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα και ένταξη σε αυτά δωρεάν και χωρίς προϋποθέσεις
  • Απαγόρευση κάθε εκπαιδευτικής δραστηριότητας των συνδικαλιστικών φορέων, για αποφυγή δημιουργίας πελατειακών σχέσεων.
  • Προβολή του επαγγελματία φωτογράφου και της αξιοπιστίας του ως μέλος της ΕΚΦΑ έναντι οποιασδήποτε πληρωμένης πιστοποίησης.



Η ΕΚΦΑ ιδρύθηκε το 1916 και σαν σωματείο έχει μεγάλη ιστορία αγώνων, της οποίας φιλοδοξούμε να είμαστε συνεχιστές της.



Στηρίξτε την Αγωνιστική Συνεργασία Φωτογράφων.