ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ

Τα χειρότερα έρχονται και για να σταθούμε όρθιοι στην καταιγίδα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και δυνατοί.


Πριν λίγες μέρες ήρθε και πάλι στην επιφάνεια το θέμα των φωτογραφιών για τις αστυνομικές ταυτότητες, τα διαβατήρια κλπ με αφορμή σχετικό δημοσίευμα στον κλαδικό τύπο. 


Ποιος σήμερα έχει συμφέρον να φύγουν οι φωτογραφίες από τα μαγαζιά μας; follow the money…

Μόνο πολύ μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να αναλάβουν το κομμάτι των φωτογραφίσεων εντός των σημείων έκδοσης-συλλογής πιστοποιητικών. Είτε άμεσα κάποια ξένη εταιρία κατασκευής τέτοιων συστημάτων είτε έμμεσα, μέσω του έλληνα αντιπροσώπου της.
 Θα πουλήσουν πανάκριβα εξοπλισμό και τεχνογνωσία, ενώ η τεχνική υποστήριξη θα φέρνει ζεστό χρήμα στα ταμεία τους για πολλά χρόνια.  Γνωρίζουν ότι έχουν συμπαραστάτη το κράτος τους και τις κυβερνήσεις του και γι’ αυτό μια τέτοια προοπτική δεν είναι αβάσιμη.

Σε αυτή την προσπάθεια, αν χρειαστεί, θα αξιοποιηθούν όλα τα μέσα προκειμένου κάποιες χιλιάδες οικογένειες φωτογράφων να απομονωθούν από την πλειοψηφία του λαού κι έτσι πιο εύκολα να προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία. Το έκαναν με τόσους άλλους κλάδους που προκειμένου να τους περάσουν στα χέρια των μονοπωλίων πρώτα τους κατασυκοφάντησαν, γιατί όχι κι εμάς;  
 Ήδη πλασαρίστηκε το επιχείρημα του χαμηλού κόστους προς τον πελάτη. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, η αγορά των μηχανημάτων και η συντήρησή τους θα του κοστίζει, μέσω της φορολογίας, πολλαπλάσια. Εάν η κυβέρνηση θέλει να ελαφρύνει οικονομικά τους εργαζόμενους ας μειώσει τα υπέρογκα παράβολα που πληρώνουν αυτή τη στιγμή για την έκδοση, παραδείγματος χάρη, ενός διαβατηρίου.  Εάν πραγματικά ενδιαφερόταν για τη γρήγορη εξυπηρέτηση των εργαζομένων δε θα διέλυε το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τις υπηρεσίες των ταμείων οπου χρειάζεται κάποιος να χάνει μεροκάματα στις ουρές προκειμένου να κάνει τις εξετάσεις του ή να γράψει τα φάρμακά του, για να αναφέρουμε ένα μόνο παράδειγμα. 
  Η έκδοση του διαβατηρίου τους μάρανε, που γίνεται κάθε πέντε χρόνια και χρειάζεται κάποιος να περάσει για λίγα λεπτά από το φωτογραφείο. Άλλος είναι ο στόχος, να δώσει ζεστό χρήμα στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.


Το τσάκισμα των μικρών επιχειρήσεων αποτελεί όρο για την ανάκαμψη των  κερδών του κεφαλαίου.

Πέρα από την εγκυρότητα των πληροφοριών και τι τελικά ισχύει, ένα είναι το βέβαιο, το μεγάλο κεφάλαιο χρειάζεται νέα πεδία κερδοφορίας και δε θα διστάσει σε τίποτα προκειμένου να εξυπηρετήσει αυτό το σκοπό του. Σε αυτή του την προσπάθεια έχει πολύτιμο αρωγό τις κυβερνήσεις του, που πάντα έκαναν ότι μπορούσαν προκειμένου να το εξυπηρετήσουν, αλλά σήμερα, μέσα στη δίνη της κρίσης, οι όποιοι δισταγμοί μένουν στην άκρη προκειμένου να του εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις ώστε να βγει από την κρίση με τις δυνατόν λιγότερες απώλειες. 

Η εξοντωτική φορολόγηση και τα χαράτσια για τους ΕΒΕ, την ίδια στιγμή που οι ΑΕ πρακτικά δε φορολογούνται, η επικείμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι κάποια μόνο από τα μέτρα προκειμένου να φύγουμε από τα πόδια τους. 
Αξιοποιούν  τον κρατικό μηχανισμό προκειμένου να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα, γνωρίζοντας οτι κι αυτή με τον καιρό μικραίνει. Αυτή η διαδικασία αποτελεί μονόδρομο για το μεγάλο κεφάλαιο προκειμένου να σωθεί το μεγαλύτερο κομμάτι του και να ανακάμψει η κερδοφορία του. 


Μόνο η οργανωμένη δράση μαζί με τους συμμάχους μας μπορεί να τους σταματήσει.


Η μαζική συμμετοχή στις ενώσεις μας, η εγγραφή σε αυτές όλων των συναδέλφων, η κοινή συντονισμένη δράση με τις ενώσεις άλλων επαγγελματικών κλάδων, με όλους όσους θίγονται από την κοινή επίθεση που δεχόμαστε, μπορεί να ανατρέψει την εφαρμογή τέτοιων μέτρων. Πρώτα και κύρια η συμπαράταξη με τα ταξικά συνδικάτα, τον πιο συνεπή και αξιόπιστο σύμμαχό μας. 

 Ορισμένοι που έως πρότινος λοιδορούσαν τις όποιες αποφάσεις συμπαράστασης προς άλλους κλάδους εργαζομένων πάρθηκαν από τα συνδικαλιστικά μας όργανα, φτάνουν σήμερα να αναρωτιούνται αν οι φωτογράφοι θα βρουν συμπαράσταση από την υπόλοιπη κοινωνία, αναγνωρίζοντας ότι είναι ο μόνος δρόμος προκειμένου να σταματήσει μια τέτοια επίθεση. Για να βρεις όμως συμπαραστάτες όταν το πρόβλημα φτάσει στην πόρτα σου, πρέπει κι εσύ να έχεις κάνει το ίδιο, να έχεις σταθεί αλληλέγγυος σε όποιον διεκδικεί το δικαίωμά του στη ζωή. Και όχι μόνο με ανακοινώσεις αλλά και με τη δράση σου.

Χρόνια τώρα, μέσα και από τις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών μας οργάνων, ακούγαμε για αναζήτηση λύσεων σε ότι προβλήματα αφορούν αποκλειστικά τους φωτογράφους ωσάν να ζούσαμε οι φωτογράφοι σε ένα δικό μας γυάλινο κόσμο. Σταθερά και με συνέπεια η Αγωνιστική Συνεργασία, από τη στιγμή που εμφανίστηκε, υπεράσπισε την ανάγκη της κοινής δράσης με τα άλλα λαϊκά στρώματα.  Επιμείναμε στην άποψη ότι πέρα από τις επιμέρους ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου, τα βασικά προβλήματα είναι κοινά για όλο το λαό. Αγωνιστήκαμε επάνω σε αυτή την κατεύθυνση και πιέσαμε ώστε να παρθούν ανάλογες πρωτοβουλίες στα συνδικαλιστικά όργανα, όπου είχαμε παρέμβαση. Το ίδιο θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε και στη συνέχεια.

Παράλληλα όμως παλεύουμε για την επίλυση των ιδιαίτερων κλαδικών προβλημάτων, κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε όταν προκύπτουν  να αντιμετωπίζονται με τη συλλογική μας δράση. Κάναμε σειρά προτάσεων προκειμένου να ζωντανέψουν και να μαζικοποιηθούν οι ενώσεις μας γιατί πιστεύουμε ότι στα ισχυρά, μαζικά συνδικαλιστικά όργανα είναι η δύναμη. Με τη δράση τους πλάι στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα μπορούμε να έχουμε λύσεις ή, σε πρώτη φάση, να φρενάρουμε τα μέτρα που παίρνονται σε βάρος μας. 

Πιστεύουμε ότι τα αιτήματα πρέπει να αντανακλούν τις σημερινές ανάγκες μας, δε μπαίνουμε στη λογική του Προκρούστη ώστε να κατεβάζουμε τον πήχη στα μέτρα των πολιτικών που εφαρμόζονται υπέρ του κεφαλαίου. Διεκδικούμε αυτό που μας ανήκει, τον πλούτο που εμείς παράγουμε και τον ιδιοποιείται μια χούφτα κεφαλαιοκρατών


Τι προτείνουμε για το ζήτημα  των φωτογραφιών διαβατηρίων-ταυτοτήτων

Όπως προτείναμε και στο ΔΣ της ΠΟΦ, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες θα πρέπει άμεσα να οργανωθεί ο κλάδος με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Κυριολεκτικά να σημάνει συναγερμός.

  Άμεση σύγκλιση έκτακτων γενικών συνελεύσεων σε όλες τις ενώσεις με συγκεκριμένες προτάσεις  για κινητοποιήσεις τόσο τοπικά, όσο και κεντρικά στην Αθήνα με ευθύνη ΠΟΦ και ΕΚΦΑ. Μέσα από τις συνελεύσεις να παρθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης του κοινού και άλλες δράσεις σε τοπικό επίπεδο με βάση και τις προτάσεις των συναδέλφων. 

  Να επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση καλώντας σε αλληλεγγύη τις υπόλοιπες κλαδικές ενώσεις των ΕΒΕ, τις τοπικές ενώσεις στις πόλεις που έχουμε παρουσία, την ΟΒΣΑ  και τα εργατικά συνδικάτα.  

  Να οργανώσουμε καμπάνια ενημέρωσης του κοινού μέσα από τα μαγαζιά μας όσο και στις γειτονιές, με αντίστοιχο υλικό που θα μπορούσε να βγει κεντρικά από την ΠΟΦ.

  Μέσα από τις δράσεις μας να αναδεικνύεται η ανάγκη συνολικής απόκρουσης αυτής της πολιτικής που στον κλάδο μας μπορεί να παίρνει αυτή τη μορφή, σε άλλους κλάδους κάποια άλλη. Η ανάγκη για αλληλεγγύη ανάμεσα σε κλάδους εργαζομένων και ΕΒΕ. Μόνο έτσι μπορεί να ακυρωθεί η όποια προσπάθεια απομόνωσής μας από τη μεριά της κυβέρνησης.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου μπορεί να επιβεβαιωθεί, μπορεί και όχι. Μπορεί και να καθυστερήσει, να επανέλθει αργότερα, όταν θα έχει απομείνει στην αγορά ένα κλάσμα από τα μαγαζιά μας και οι αντιδράσεις θα είναι πιο αδύναμες. Αν δεν επιβεβαιωθεί δε σημαίνει ότι λύσαμε το πρόβλημα της επιβίωσής μας. 
Ίσως δεν πάμε σε ξαφνικό λουκέτο αλλά τα χρέη και η αναδουλειά εξακολουθούν να είναι εδώ. Τα χαράτσια επίσης, όπως και η υπέρογκη φορολόγηση που μας έρχεται από την επόμενη χρονιά. Το ίδιο η εργασία 365 μέρες το χρόνο με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που βρίσκεται ήδη προς ψήφιση στη Βουλή.

Όλα αυτά κάνουν επιτακτική την ανάγκη  να ζωντανέψουν οι ενώσεις μας με εγγραφές νέων μελών και δραστηριοποίηση των ήδη γραμμένων. Χρειάζεται να είμαστε σε διαρκή επιφυλακή ώστε από κοινού με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα να οργανώνουμε τη δράση μας. 


                                                                  Αθήνα 23/7/2013

Αγωνιστική Συνεργασία Φωτογράφων