ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ

Τα χειρότερα έρχονται και για να σταθούμε όρθιοι στην καταιγίδα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και δυνατοί.

Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2013

Με αφορμή τα όσα γράφτηκαν στο Photo Business

|

«Σε κάθε ιδέα, πρέπει να ψάξει κανείς από πού έρχεται και πού πάει. Μόνο έτσι μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι καλή ή όχι»

                                                                                                                      Μπ. Μπρεχτ.

Η παραπάνω φράση του Μπρεχτ ταιριάζει στην περίπτωση ορισμένων, όπως ο γνωστός εκδότης του κλάδου μας, που ζητάει να μας πείσει ότι δε χρειάζεται να ασχολούμαστε με την πολιτική, την τρόικα, τα μνημόνια και το κεφάλαιο αφού, όπως αναφέρει στο πρόσφατο σημείωμά του, αυτά είναι θέματα που πρέπει να λύσουν άλλοι για μας. Οι κυβερνήσεις συγκεκριμένα. Όπως οι τελευταίες για παράδειγμα, που τις επιλογές τους τις βιώνουμε όλοι στο πετσί μας, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες.

Τι μας λέει δηλαδή; Οτι οι συνδικαλιστικές ενώσεις δεν πρέπει να έχουν πολιτική θέση για τις αιτίες που βάζουμε λουκέτο στα μαγαζιά μας, να μη συσπειρώνουν τα μέλη τους μαζί με τις ενώσεις των άλλων επαγγελματιών, τα εργατικά συνδικάτα, τη νεολαία, σε κοινό αγώνα αλλά, στην επίθεση που όλοι μαζί δεχόμαστε, εμείς να ασχοληθούμε με το… μάρκετινγκ και το facebook αφού, λίγο – πολύ, η αιτία που κλείνουν τα μαγαζιά μας είναι ότι δε γνωρίζουμε πώς να πουλήσουμε καλύτερα τη δουλειά μας. 
 

Συνάδελφοι φωτογράφοι

Τέτοιες θέσεις αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της κάθε κυβέρνησης αφού την αφήνουν ελεύθερη να παίρνει σε βάρος μας τα μέτρα που οι ανάγκες του κεφαλαίου επιβάλουν. Την αθωώνουν, σα να μη έχουν άμεση σχέση με τη ζωή μας οι επιλογές της. Είναι επικίνδυνες για τα συμφέροντα των επαγγελματιών και πρέπει να απορριφθούν από το σύνολο των συναδέλφων. Φέρνουν από την πίσω πόρτα τη λογική της «ανταγωνιστικότητας» και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο της πλειοψηφίας των καταστημάτων. Δίνοντας μάλιστα το άλλοθι στις κυβερνήσεις και πετώντας το μπαλάκι της ευθύνης στους ίδιους τους επαγγελματίες.

Τέτοιες λογικές δοκιμάστηκαν επί δεκαετίες σε κλάδους επαγγελματιών, κι όχι μόνο, αλλά δεν απέτρεψαν στο ελάχιστο την κρίση στην οικονομία, μια κρίση που έρχεται και ξαναέρχεται και είναι αποτέλεσμα του συγκεκριμένου τρόπου ανάπτυξης της οικονομίας. Φυσικά οι λογικές αυτές δεν έσωσαν ούτε αυτούς που τσίμπησαν. Το παλιό και χρεοκοπημένο δεν πρέπει να επιστρέψει ως νέο.

Αυτή τη λογική εκφράζει και ο συγκεκριμένος εκδότης του κλάδου, που βεβαίως στο πίσω μέρος του μυαλού του δεν έχει τίποτε άλλο, παρά τα συμφέροντα αυτών που τον συντηρούν στον εκδοτικό χώρο.

Όλοι θυμόμαστε την πριν από λίγο καιρό παρέμβασή του για τα διαβατήρια. Είναι βαθειά αντιδραστική λογική και σαν τέτοια χρειάζεται να απομονωθεί.

Ως Αγωνιστική Συνεργασία Φωτογράφων καλούμε κάθε συνάδελφο που αγωνιά για το μέλλον του κλάδου, να συσπειρωθεί κοντά στις ενώσεις, να συμμετέχει στη ζωή τους βάζοντας τους προβληματισμούς του, να εγγραφούν και όσοι έως σήμερα δεν είναι μέλη. Με τη δράση τους να ζωντανέψουν τα συνδικαλιστικά μας όργανα. Να αλλάξουν τον προσανατολισμό των ενώσεων σε αγωνιστική, διεκδικητική κατεύθυνση. Να ανατρέψουν τους συσχετισμούς μέσα στα ίδια τα συνδικαλιστικά μας όργανα.

Χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι ενώσεις μας να σταθούν πλάι στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα, στα ταξικά συνδικάτα, ώστε από κοινού να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει. Τον πλούτο που παράγουμε και τον καρπώνεται μια χούφτα μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό φοβούνται και αυτό προσπαθούν να αποτρέψουν όσοι μας θέλουν σκόρπιους, να κοιτάει ο καθένας μας μόνο το μαγαζί του καθώς κάθε μέρα πλησιάζει ένα βήμα πιο κοντά στο λουκέτο.


Αγωνιστική Συνεργασία Φωτογράφων 
Aθήνα 15/10/2013