ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ

Τα χειρότερα έρχονται και για να σταθούμε όρθιοι στην καταιγίδα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και δυνατοί.

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 16, 2011

Για τη λεγόμενη “πιστοποίηση”

|

 Η Αγωνιστική Συνεργασία Φωτογράφων για τη λεγόμενη “πιστοποίηση”


Πολύς λόγος γίνεται πάλι το τελευταίο διάστημα σχετικά με τα προγράμματα πιστοποίησης και μάλιστα όχι μόνο στο δικό μας κλάδο αλλά και ευρύτερα, σε άλλους κλάδους επαγγελματιών αλλά και άλλων εργαζομένων. Προτείνοντάς την μάλιστα ως μία λύση για τοξεπέρασμα της κρίσης.
Κατά την πρόσφατη ετήσιας συνέλευση της ΠΟΦ αφιερώθηκε σημαντικό μέρος της στη συζήτηση σχετικά με τέτοια προγράμματα που παρέχουν ιδιωτικοί φορείς ή άλλες επιχειρήσεις με την προκάλυψη ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι στην πραγματικότητα αυτά τα προγράμματα, ποιός τα προωθεί, ποιός κερδίζει, ποιος είναι ο στόχος τους και τελικά κατά πόσο τα έχουμε ανάγκη επαγγελματίες και εργαζόμενοι;

Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '90 έχει μπει σε εφαρμογή η πολιτική της ΕΕ για τη λεγόμενη δια βίου κατάρτιση η οποία αποτελεί μέρος της προσπάθειας που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια για ελαστικοποίηση της εργασίας. Ήταν η εποχή που άρχισε να αποσύρεται ο όρος “εργασία” με όσα κατοχυρωμένα δικαιώματα αυτή συνεπάγεται (8ωρο, 5ήμερο, άδειες, επιδόματα κλπ) και τη θέση της πήρε ο όρος “απασχόληση” οπου ως απασχολούμενος λογίζεται καθένας που μπορεί να εργάζεται με οποιαδήποτε μορφή ελαστικής εργασιακής σχέσης ακόμη και για μία ώρα τη βδομάδα.
Στα πλαίσια της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του Κεφαλαίου προωθήθηκε η δια βίου κατάρτιση, προκειμένου να μπορεί αυτό να βρίσκει εργαζόμενους ανάλογα με τις κατά καιρούς επιλογές του (επενδύσεις σε άλλους τομείς της οικονομίας κλπ). Βέβαια εδώ χρειάζεται να επισημάνουμε οτι, όπως έχει επιβεβαιώσει η ίδια η ζωή, πρόκειται για εκμάθηση ορισμένων δεξιοτήτων προκειμένου, και σε συνδυασμό με την ελαστικοποίηση της εργασίας, να παρέχει φθηνό, αναλώσιμο εργατικό δυναμικό προκειμένου να εξυπηρετούνται τα διάφορα κατά καιρούς επιχειρηματικά σχέδια ενώ συχνά καταλήγει απλά να μοιράζει ανεκπλήρωτες ελπίδες για εργασία σε μακροχρόνια άνεργους, πολύ περισσότερο που αυτά συμβαίνουν στο περιβάλλον της άναρχα αναπτυσόμενης καπιταλιστικής οικονομίας. Απαξιώνοντας παράλληλα τα πτυχία των αντίστοιχων σχολών, υποχρεώνοντας τους απόφοιτους να περνούν από εξετάσεις για κάθε επιμέρους τομέα του επαγγέλματος που σπούδασαν, προκειμένου να πιστοποιήσουν οτι γνωρίζουν αυτό για το οποίο ξόδεψαν κάποια χρόνια της ζωής τους και για το οποίο εξετάστηκαν με επιτυχία.
Σε ένα τέτοιο γενικό πλαίσιο εντάσεται και η κατάρτιση των επαγγελματιών αφού και εκείνοι έχουν το δικό τους μερίδιο στη διαδικασία της παραγωγής, εργαζόμενοι κατά κανόνα δορυφορικά σε ότι αφορά την υλοποίηση των διάφορων μεγάλων επιχειρηματικών σχεδίων.


Για την υλοποίηση της δια βίου κατάρτισης στήθηκαν με χρήματα από προγράμματα της ΕΕ τα κάθε είδους ΚΕΚ.
Τεράστια ποσά διατίθενται σε αμφίβολης ποιότητας προγράμματα κατάρτισης την ίδια στιγμή που οι δαπάνες για τη δημόσια Παιδεία μειώνονται δραματικά. Χρήματα που πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά οτι εκτός από την υπονόμευση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, χρησιμοποιήθηκαν για εξαγορά συνδικαλιστικών στελεχών, για τον έλεγχο και την ενσωμάτωση των συνδικάτων, πέρα από την καλλιέργεια αυταπατών στους εργαζόμενους σε ότι αφορά τα ίδια τα αποτελέσματα αυτής της κατάρτισης.

Ένα ακόμη σημείο που χρειάζεται να επισημάνουμε έχει να κάνει και με την οικονομική συμμετοχή του καταρτιζόμενου. Ενώ συχνά αυτά τα προγράμματα ήταν επιδοτούμενα όταν ξεκινούσαν, γεγονός που αποτέλεσε βασικό επιχείρημα σε ότι αφορά την προώθησή τους, σήμερα όλο και συχνότερα γίνονται με πληρωμή από τη μεριά του καταρτιζόμενου, εν μέρει ή εξ ολοκλήρου.
Μη μας διαφεύγει οτι πρόκειται για πιστοποιήσεις δεξιοτήτων κι όχι για πιστοποίηση επαγγελμάτων. Εάν για παράδειγμα ένας φωτογράφος θελήσει να συμμετέχει, θα χρειαστεί άλλη πιστοποίηση για διαφημιστική φωτογραφία, μια άλλη για αρχιτεκτονική φωτογραφία, για γάμο, για φωτογραφίες βιομετρικού τύπου κ.ο.κ και μάλιστα θα χρειάζεται αυτές τις πιστοποιήσεις να τις ανανεώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η χαρά των επιχειρηματιών της εκπαίδευσης...
ή αλλιώς μάζευε χαρτιά δίχως αντίκρυσμα αφού τελικά το αποτέλεσμα είναι αυτό που κρίνει τη δυνατότητα του καθένα αν μπορεί να φέρει σε πέρας μια εργασία.


Τι προτείνουμε σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση

Εμείς λέμε οτι η εκπαίδευση και μετεκπαίδευση εργαζόμενων κι επαγγελματιών πρέπει να αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους και να παρέχετε σε όλους δωρεάν μέσα στα πλαίσια του εκπαιδευτικού συστήματος υπό την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.
Η τεχνική εκπαίδευση πρέπει να γίνεται μέσα απο ένα δίκτυο τεχνικών σχολών που θα παρέχουν όλες τις αναγκαίες σύγχρονες γνώσεις και θα χρηματοδοτούνται από το κράτος για αυτό το σκοπό.
Είμαστε αντίθετοι με την οποιασδήποτε μορφής εμπορευματοποίηση της παιδείας.
Σε ότι αφορά τα επαγγελματικά σεμινάρια έχουμε από καιρό προτείνει στην ΠΟΦ και την ΕΚΦΑ να έρθουν σε επαφή με τα ΤΕΙ φωτογραφίας ώστε να εξετάσουμε τη δυνατότητα πραγματοποίησής τους από το μοναδικό ανώτατο δημόσιο εκπαιδευτικό φορέα του κλάδου που υπάρχει στη χώρα μας.
Η δημιουργία και διαχείριση ΚΕΚ φωτογράφων από τη μεριά της ΠΟΦ μας βρήκε αντίθετους από την πρώτη στιγμή γιατί δεν αλλάζει στο ελάχιστο τη μορφή πραγματοποίησης αυτών των προγραμμάτων. Εκτός αυτού υπάρχει η διεθνής και ελληνική εμπειρία από τη διαχείριση κονδυλίων από συνδικαλιστικούς φορείς που όπως αναφέρθηκε άλλους σκοπούς εξυπηρετεί.