ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ

Τα χειρότερα έρχονται και για να σταθούμε όρθιοι στην καταιγίδα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και δυνατοί.

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 11, 2011

Το πρώτο βραβείο World Press Photo

|

Το συγκλονιστικό πορτρέτο της νεαρής Αφγανής που κακοποιήθηκε από τον σύζυγό της είναι αυτό που κέρδισε σήμερα το βραβείο World Press Photo.

Η φωτογραφία της Μπίμπι Αίσα, 18 ετών, από την επαρχία Ορουζγκάν στο Αφγανιστάν, με κομμένη τη μύτη είχε ληφθεί από την φωτογράφο Τζόντι Μπίμπερ για το περιοδικό TIME.

Η νεαρή από το Αφγανιστάν είχε εγκαταλείψει το σύζυγό της λέγοντας ότι την κακοποιούσε. Τότε, διοικητής των Ταλιμπάν, έδωσε εντολή για την 18χρονη να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη και ο σύζυγός της της έκοψε τη μύτη και τα αυτιά.

«Είναι μια απίστευτα σκληρή εικόνα. Στέλνει ένα ισχυρότατο μήνυμα στον κόσμο. Περίπου το 50% του πληθυσμού είναι γυναίκες, πολλές από τις οποίες ζουν ακόμη κάτω από άθλιες συνθήκες και δοκιμάζονται από τη βία» δήλωσε ο Ρουθ Έικχρορν, ένας εκ των κριτών του διαγωνισμού.  





Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Πακιστάν, ως συνέχεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο γειτονικό Αφγανιστάν. Χτες, περισσότεροι από 10 άνθρωποι, φερόμενοι ως «αντάρτες», έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις πακιστανικών μαχητικών σε υποτιθέμενες «θέσεις μαχητών των Ταλιμπάν», στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της δράσης του πακιστανικού στρατού εναντίον «Ταλιμπάν» βάσει και των εντολών αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν. Οι πληροφορίες για την ταυτότητα των νεκρών, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνονται από ανεξάρτητες πηγές.
Ακόμα δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε έκρηξη βόμβας στην περιοχή Μίθρα, που έπληξε αστυνομικό όχημα.
Την ίδια στιγμή, ο εγκάθετος Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι επαναβεβαιώνει τους άρρηκτους δεσμούς του με τις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις «επιδιώκουν να εγκαταστήσουν μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στο Αφγανιστάν για επιχειρήσεις εναντίον της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στην περιοχή», υποστηρίζοντας ότι «μία μακροπρόθεσμη σχέση με τις ΗΠΑ θα είναι επωφελής για το Αφγανιστάν, θα φέρει ασφάλεια, ευημερία και τερματισμό της βίας». Αμερικανοί αξιωματούχοι προσθέτουν ότι οι βάσεις θα δώσουν το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δε θα εγκαταλείψουν ποτέ το Αφγανιστάν.
Παράλληλα, το ΝΑΤΟ ισχυρίζεται ότι πληθαίνουν οι Ταλιμπάν που εγκαταλείπουν τον πόλεμο και αποφασίζουν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του σχεδίου για τη δήθεν «εθνική συμφιλίωση».