ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ

Τα χειρότερα έρχονται και για να σταθούμε όρθιοι στην καταιγίδα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και δυνατοί.





Οι φετινές αρχαιρεσίες της ένωσής μας διεξάγονται σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης, με τις μικρές επιχειρήσεις να βρίσκονται υπό διωγμό διότι σύμφωνα με την ΕΕ, αποτελούν “διαρθρωτικό πρόβλημα” και πρέπει να μειωθούν δραματικά, πράγμα που σημαίνει ότι, σε συνθήκες κρίσης, επείγονται να τις βγάλουν από την αγορά προκειμένου να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο.

Για την Αγωνιστική Συνεργασία είναι ξεκάθαρο ότι η κατάσταση αυτή δεν έχει άλλο τρόπο αντιμετώπισης από την οργανωμένη δράση μας με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα που πλήττονται εξίσου και σε αυτή την πορεία χρειάζεται η ενίσχυση των συνδικαλιστικών μας οργανώσεων. Κατ’ επέκταση η μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στην ΕΚΦΑ, η αλλαγή στον προσανατολισμό της δράσης της.

Όλα τα χρόνια της ύπαρξής της η ΑΣΦ κινήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση μέσα στα όργανα των επαγγελματιών φωτογράφων, πίεσε στο μέτρο των δυνάμεών της ώστε να παρθούν μέτρα για την ανασυγκρότηση των ενώσεων, τη μαζικοποίησή τους, τη δραστηριοποίηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων. Στόχος μας ήταν και είναι, τα συνδικαλιστικά μας όργανα να αποτελούν το στήριγμα των συναδέλφων σε όλα τα ζητήματα που τους αφορούν. Από την ενημέρωση και τη διεκδίκηση σε καθαρά επαγγελματικά ζητήματα ως τα προβλήματα που απορρέουν από την εξέλιξη της κρίσης, τα αθεώρητα βιβλιάρια των συναδέλφων με προβλήματα υγείας, τις διακοπές ρεύματος λόγω αδυναμίας πληρωμών, τις εξώσεις κι όλα εκείνα που, ειδικά στις σημερινές συνθήκες κρίσης, πρέπει, η στήριξη προς όποιον τα αντιμετωπίζει, να αποτελεί καθήκον της ένωσής μας. 
Με τη δράση των ενώσεων να γίνεται πράξη το σύνθημα «ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ»   


Σχετικά με τη δράση μας στο ΔΣ της ΕΚΦΑ την τριετία που πέρασε

Πήραμε μια σειρά πρωτοβουλίες σε σειρά κλαδικών ζητημάτων. Ήδη από την πρώτη συνεδρίαση του απερχόμενου ΔΣ κάναμε σειρά προτάσεων με στόχο τη μαζικοποίηση της ΕΚΦΑ, την καλύτερη οργάνωση της δράσης της, τη βελτίωση της δημόσιας εικόνας της και κατ’ επέκταση της εικόνας του επαγγελματία φωτογράφου.

Προτείναμε, με πολύ συγκεκριμένο πλάνο υλοποίησης, την καθιέρωση της διεξαγωγής παναθηναϊκού σχολικού και ερασιτεχνικού διαγωνισμού φωτογραφίας σε ετήσια ή διετή βάση με στόχο να φέρει τα νέα παιδιά και τους ερασιτέχνες φωτογράφους κοντά στα καταστήματά μας. Να βάλει στο επίκεντρο των φωτογραφικών πραγμάτων την ένωσή μας, να βελτιωθεί το κύρος της και το προφίλ του επαγγέλματος. Η πρότασή μας αυτή απορρίφθηκε με αστεία προσχήματα από την πλειοψηφία της ΕΚΦΑ. Βλέπετε η πλειοψηφία ήταν αντίθετη από... «θέση αρχής» στη διενέργεια διαγωνισμών, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία των ίδιων των στελεχών της.

Με το σκεπτικό οτι χρειάζεται η ΕΚΦΑ να βρίσκεται πιο κοντά στους συναδέλφους, να υπάρχει πιο άμεση επαφή και αμφίδρομη επικοινωνία ώστε να αντιμετωπίζεται άμεσα όποιο ζήτημα προκύπτει αλλά και να αξιοποιηθούν πλάι στο ΔΣ περισσότεροι συνάδελφοι, προτείναμε, με βάση την ανάλογη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, την καθιέρωση τομεακών συναντήσεων με ανάλογο μοίρασμα όλης της επικράτειας που καλύπτει η ένωση. Μέσα από αυτές τις κατά τόπους συναντήσεις θα επιλέγονταν από τους ίδιους τους φωτογράφους κάποιοι αντιπρόσωποι ώστε να συντονίζεται καλύτερα η δουλειά μας και οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιούνται στη δράση της ΕΚΦΑ. Στην πρότασή μας αυτή βάλαμε και συγκεκριμένο πλάνο ώστε να καλύπτονται όλες οι περιοχές σε ετήσια τουλάχιστον βάση. Και αυτή η πρόταση επίσης απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της ΕΚΦΑ γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις αποφάσεις της ΓΣ. Η πλειοψηφία ανέλαβε τεράστια ευθύνη με αυτή της την απόφαση, αχρηστεύοντας το όπλο του συντονισμού, της μαζικής δράσης μπροστά σε μέτρα που μπορεί να αποβούν καταστροφικά για τον κλάδο. 

Οι ίδιοι άνθρωποι αποτελούν πλειοψηφία και στην ΠΟΦ. Για κλαδικά   θέματα όπως αυτό των νέων ταυτοτήτων και το ενδεχόμενο να γίνεται η λήψη τους εντός των κέντρων συλλογής, ισχυρίζονται ότι ο κλάδος είναι σε ετοιμότητα αλλά δεν έχουν πάρει το παραμικρό μέτρο ώστε να ενημερωθούν οι συνάδελφοι, να προετοιμαστούν για γενική κινητοποίηση εάν χρειαστεί. Παρά τις συγκεκριμένες προτάσεις μας ήδη από το καλοκαίρι, δεν έχουν πάρει καμία πρωτοβουλία ώστε να συντονιστούμε με άλλους κλάδους προκειμένου να βρούμε συμπαραστάτες. Δεν πήραν κανένα οργανωτικό μέτρο για την αφύπνιση των ενώσεων. Πετώντας το μπαλάκι στις κατά τόπους ενώσεις, αρνούνταν να πάρουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία δραστηριοποίησης των ενώσεων. Όταν δεν καταψήφιζαν, συστηματικά υπονόμευαν τις όποιες αποφάσεις κινητοποίησης. Γνωρίζουν πολύ καλά οτι μια τέτοια απόφαση δεν ανατρέπεται με τους φωτογράφους απομονωμένους. 

Επίσης πολύ καλά γνωρίζουν αλλά κρύβουν, ότι η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης αποτελεί εντολή της ΕΕ και των κυβερνήσεων για το λεγόμενο «άνοιγμα επαγγελμάτων» όπως αυτό εκφράζεται στο δικό μας χώρο. Δηλαδή την είσοδο των μεγάλων επιχειρήσεων σε όλους τους χώρους όπου έως τώρα δραστηριοποιούνται μικροί επαγγελματίες.

Χωρίς μαζική λαϊκή στήριξη δε μπορείς να έχεις αποτέλεσμα στην προσπάθεια ανατροπής μιας τέτοιας απόφασης. Όταν όμως από χρόνια καλλιεργούν συντεχνιακές λογικές, όταν πρακτικά βοηθούν στο διαίρει και βασίλευε που επιθυμούν οι κυβερνήσεις, τότε είναι κενό γράμμα και υποκρισία οι αγωνιστικοί λεονταρισμοί.


Για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Ήδη από τις προηγούμενες εκλογές της ΕΚΦΑ είχαμε καταγγείλει το αλισβερίσι του επιδοτούμενου προγράμματος ΕΣΠΑ, ζητήσαμε από τους συνάδελφους να γυρίσουν την πλάτη σε όσους ισχυρίζονται ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε», ότι τα κριτήρια συμμετοχής ήταν τέτοια που η μεγάλη πλειοψηφία των φωτογράφων δε θα μπορούσε να ανταποκριθεί όπως κι έγινε, ότι τελικά η ΕΕ που προωθεί τέτοια προγράμματα έχει στόχο τη χειραγώγηση των συνδικαλιστικών ενώσεων και ότι τέτοια προγράμματα  δεν έχουν καμία σχέση με την αναγκαία επιμόρφωση. Στην τελική, κανένας κλάδος δε βελτίωσε τη θέση του μέσα από αυτά. 

Έγκαιρα θίξαμε το ζήτημα ότι η πιθανή μη υλοποίηση του προγράμματος μετά την έγκρισή του θα μπορούσε να βάλει σε περιπέτειες την ΕΚΦΑ αφού η εταιρία που θα αναλάμβανε την υλοποίηση, θα μπορούσε να ζητήσει αποζημίωση για απολεσθέντα κέρδη και τελικά όχι μόνο χρήματα να μη μπουν στο ταμείο αλλά να βρεθούμε να χάνουμε και το χώρο των γραφείων μας, το μόνο περιουσιακό στοιχείο της ένωσης.

 Η σημερινή πλειοψηφία τότε, το 2011, αξιοποίησε αυτό το πρόγραμμα ως προεκλογικό χαρτί ώστε να τσιμπήσει ψήφους. Δούλεψε με ζήλο ώστε να εγκριθεί το πρόγραμμα, με ζήλο τέτοιο, όσο δεν έχει δείξει για κανένα άλλο θέμα που έχει απασχολήσει την ΕΚΦΑ τα τελευταία χρόνια. 

Τρία χρόνια μετά, και το πρόγραμμα είναι ακόμη σε εκκρεμότητα με μόνο κερδισμένο τον ιδιώτη που ανέλαβε την υλοποίησή του. Όσοι χρησιμοποίησαν την ένωση ως όχημα για τα κέρδη του ιδιώτη, για αποπροσανατολισμό κι εξαγορά των συναδέλφων  πρέπει να λογοδοτήσουν.


Να ισχυροποιηθεί η ΑΣΦ

Καλούμε τους φωτογράφους να γυρίσουν την πλάτη σε αυτά τα εκφυλιστικά φαινόμενα και σε εκείνους που τα δημιουργούν. Όπως αναφέραμε και σε πρόσφατη ανακοίνωσή μας, να τους απομονώσουν. Καμία σχέση δεν έχει η δράση τους με τις σημερινές ανάγκες μας.
Η στήριξη της ΑΣΦ είναι μονόδρομος για όποιον θέλει την ΕΚΦΑ να αποτελεί στήριγμα για τους επαγγελματίες φωτογράφους. Σε όλα τα κλαδικά αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που αφορούν σήμερα το λαό μας, γιατί οι φωτογράφοι είμαστε κομμάτι του και κοινά είναι τα βασικά μας προβλήματα. Γιατί χρειάζεται να δείχνουμε την ενεργητική αλληλεγγύη μας όταν κτυπιέται ο διπλανός κλάδος εάν θέλουμε να βρούμε στηρίγματα όταν το πρόβλημα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα.

Στη δράση μας μαζί με τις υπόλοιπες ενώσεις των επαγγελματιών, με τον υπόλοιπο λαό που πλήττεται, εκεί  είναι η θέση μας. Οι λογικές «ο κάθε κλάδος μόνος του», τα προγράμματα της ΕΕ, η περιφορά στα γραφεία των υπουργών από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες δεν έσωσαν κανένα κλάδο, αντίθετα αποκοίμισαν τους επαγγελματίες, τους έκαναν εύκολη λεία στη σημερινή επίθεση που δέχονται από κυβερνήσεις και ΕΕ προκειμένου να φύγουν από τα πόδια των οικονομικών μεγαθήριων. Ο σημερινός τρόπος ανάπτυξης δοκιμάστηκε, με μαθηματική ακρίβεια μας σπρώχνει στο λουκέτο προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ, αλλά και η σημερινή πλειοψηφία στον κλάδο μας, αποκρύπτουν αυτές τις αιτίες, σπέρνουν αυταπάτες ότι με μια άλλη διαχείριση μπορεί να υπάρξει διέξοδος. 

Εκεί ακριβώς είναι η αξία της ύπαρξης της ΠΑΣΕΒΕ, του αγωνιστικού πόλου των ΕΒΕ, που στόχο έχει ακριβώς να συντονίσει τον αγώνα των επαγγελματιών με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, κόντρα στις πολιτικές που μας αφανίζουν.

Γιατί σήμερα τα συνδικαλιστικά όργανα χρειάζεται να έχουν στόχο την πολιτική που μας αφανίζει, από κοινού οι επαγγελματίες μαζί με τους εργαζόμενους να βρουν τα κοινά τους και να υψώσουν τείχος απέναντι σε αυτή την πολιτική που υπαγορεύουν τα μονοπώλια.  

Καλούμε όλους τους συνάδελφους να στηρίξουν ενεργά την προσπάθεια για ανασυγκρότηση των ενώσεων, να βοηθήσουν να αλλάξουν οι συσχετισμοί στα συνδικαλιστικά μας όργανα. Πλέον δεν υπάρχει πολυτέλεια  για άλλο χάσιμο χρόνου. 


Απαιτούμε-διεκδικούμε:

Να παραμείνει η λήψη των φωτογραφιών για όλα τα δημόσια πιστοποιητικά στα μαγαζιά μας. Να μην οδηγηθούν κάποιες χιλιάδες οικογένειες στην εξαθλίωση προκειμένου να ενισχυθούν τα κέρδη των μονοπωλίων. 

Κατάργηση του πρόσφατου νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, ο οποίος αποτελεί εφαρμογή των εντολών της ΕΕ ώστε η εκμετάλλευση της πολιτιστικής δημιουργίας να περάσει στα χέρια των μεγάλων επιχειρήσεων. 

Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας άσχετα με τα χρέη στον ΟΑΕΕ. 

Μείωση των εισφορών και πάγωμα των χρεών προς το ταμείο όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς μείωση των συντάξεων. 

Απαγόρευση της κατάσχεσης πρώτης κατοικίας για χρέη προς το δημόσιο, τις τράπεζες και τους ιδιώτες για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και βρίσκονται στην ανεργία. 

Αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ, οικογενειακό στα 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. 

Αναδρομική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι αυτό το ύψος εισοδήματος. 

Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις λόγω χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία. 

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.  

Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%. Να πληρώσουν αυτοί που θησαυρίζουν.


                                                     Αγωνιστική Συνεργασία Φωτογράφων
                                                                            Αθήνα
                                                                       Μάρτης 2014